..
Marcin Bończa-Tomaszewski

 
 
2012-02-11
Odsłon: 1715
 

szalone batony

Oto nieco improwizowana wersja batonów, która okazała się wyjątkowo udanym OSem z bonusem w postaci warzyw w deserze. Eksperyment odbył się późną jesienią, dlatego wykorzystaliśmy dynię. Równie dobrze możesz użyć marchwi.

 

Takie przekąski to świetna sprawa, nawet w trakcie gubienia tkanki tłuszczowej.

 

Batony z dynią, fasolą i awokado

 

1 kubek miąższu awokado (ok.2,5 szt.)

3 puszki fasoli

3 kubki startej dyni

1 pełny kubek mielonych migdałów

1 kubek otrębów owsianych

¾ kubka otrębów żytnich

¾ kubka zarodków pszennych

10 miarek odżywki białkowej (np. czekoladowej)

3 łyżki kakao

2 łyżki cynamonu

1 łyżka proszku do pieczenia lub sody

4 jajka (ubite 2 całe i 2 białka)

ksylitol / stewia do smaku

 

Jak przyrządzić? Zobacz filmik

Dynię, fasolę i awokado zemleć w garnku lub dużej misce. Wsypać kolejno suche składniki, dodać jajka, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonego papierem naczynia. Piec w 180 stopniach 15-20 minut.

 

Pora działać :)

 
 
KOMENTARZE
 
Nick *:
 k
Twoja opinia *:
 
ZAPISZ
 
załoga SZTUKI ŻYWIENIA 2012-02-13 18:19:31
Będzie. Pracujemy nad tym!
Marcin Bończa-Tomaszewski 2012-02-13 18:18:35
Witam. Hej, kto powiedział, że batonik ma wyglądać jak te w sklepie? To tylko konwencja. Jakby te podłużne robili w firmie okrągłego ciastka i spakowali jako batonik, to byśmy myśleli, ze tak własnie mają wyglądać ;-) Widziałem kiedyś przepis na ciasto z marsów... Więc czy to batonik czy ciasto ? zależy na co masz ochotę :-) Możesz pokroić na prostokąty i spakować pojedynczo jak batony (można mrozić). Albo podać w formie ciasta. Możliwości jest wiele. 1. Zacznij od podanego przepisu, sprawdz co wyjdzie. Nie obawiaj się niepowodzeń. 2. Manipuluj ilością składników by odnaleźć pożądany skład i smak używając przy tym najlepszych (i najmniej przetworzonych) składników. Pozdrawiam. Trenuj wytrwale, jedz z głową i ciesz się życiem.
Tomek 2012-02-13 13:52:10
A teraz wersja dla bezglutenowców ;)
tom 2012-02-13 09:40:59
no właśnie mi też to wygląda bardziej na ciasto niż baton :-) Ale tak czy inaczej przepis bardzo ciekawy.
Łukasz 2012-02-13 09:18:54
bardzo apetyczne zdjęcie!
Piotrek 2012-02-12 10:18:50
Bardzo fajny przepis, gratuluję pomysłowości i łamania stereotypów. Liczę na więcej. Zastanawiam się tylko czy ten wypiek można faktycznie nazywać batonem, czy to po prostu nie wpada bardziej w kategorię "ciasto".
Norveg 2012-02-11 14:43:28
Wygląda super, tylko jaka jest wartość odżywcza w 100 g?? :)


Archiwum wpisów

Pn

Wt

Sr

Czw

Pt

So

Nd

 
 
 
 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31